2006. december 6.

Nemzeti kultúránk és történelmünk jegyében

Jövőre összesen hét érmével bővül a magyar emlékpénzek gyűjteménye. Az öt ezüstérmét, egy réz-nikkel emlékpénzt és egy réz-nikkel jubileumi forgalmi érmét tartalmazó kibocsátási terv fő témája továbbra is a magyar kultúra és történelem.

Debreceni református nagytemplomGyulai vár
gróf Batthyány LajosKodály Zoltán
Szent ErzsébetRómai Egyezmény
LibelleSzent Erzsébet

A gyűjtők elvárásait is figyelembe véve, a Magyar Nemzeti Bank jövőre sem töri meg a hagyományt, miszerint nemzeti kultúránk és történelmünk áll az emlékpénz- kibocsátás témáinak középpontjában. A kibocsátások időpontja és a verhető példányszám még nincsenek meghatározva, de az már biztos, hogy a 2007-es évben folytatódnak a már elindított érmesorok. Így az "Egyházi építészet remekei" című ezüstérmesorozatban a Debreceni református nagytemplom kerül bemutatásra, míg a "Magyar várak" érmesor a Gyulai várat bemutató emlékpénzzel bővül. Az 1821- re befejezett klasszicista stílusú Debreceni református nagytemplom a magyar kálvinisták jelképének számít, de a történelmünket jól ismerők is áhítattal ejtik ki a nevét: 1849-ben Kossuth Lajos a nagytemplomban kiáltotta ki a Habsburgok trónfosztását és Magyarország függetlenségét. A Gyulai vár a maga középkoriasan komor és lenyűgöző tömbjével szintén érdemes a megörökítésre: a 15. században befejezett erődítmény ma hazánk legépebben maradt gótikus lakópalotáját és kápolnáját foglalja magába.

A további három ezüstérme nagy magyar személyiségek emléke előtt tiszteleg. Az egyik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után mártírhalált halt gróf Batthyány Lajos, az első felelős magyar kormány miniszterelnöke születésének 200. évfordulójára kerül kibocsátásra. A második érme Kodály Zoltán születésének 125. évfordulójáról emlékezik meg, míg a harmadik ezüst emlékérme IV. Béla király húgának, a jövőre pontosan 800 évvel ezelőtt világra jött, tragikus sorsú és szentté avatott Erzsébetnek állít emléket. Árpád-házi Szent Erzsébet, akit atyja, II. Endre már négyévesen jegybe adott a thüringiai őrgrófhoz, nagyon fiatalon, már húszévesen megözvegyült, és huszonnégy évesen elhunyt, de rövidke élete alatt férje vagyonát is felhasználva a szegényeket istápolta és kórházakat alapított. Mind az öt ezüstérme 5000 forint névértékben, az eddig megszokott paraméterekkel (925‰ finomság, 31,46 g, 38,61 mm) kerül majd kibocsátásra.

Az MNB folytatja a magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait felvonultató, szögletes érmékből álló sorozatát is: jövőre a réznikkel ötvözetből vert 1000 forint névértékű érmén a gépészmérnök Adorján Jánosnak, a repülés egyik hazai úttörőjének 1909-es, teljes egészében Magyarországon épített repülőgépe, a Libelle kerül bemutatásra. Az 1957-es Római Egyezmény aláírásának jövő évi 50. évfordulójáról pedig, melyben gazdasági és kulturális megállapodások formájában az európai országok először fektették le egy európai integráció - tehát tulajdonképpen az Európai Unió - alapjait, a Magyar Nemzeti Bank stílusosan egy 50 forintos jubileumi forgalmi érme kibocsátásával emlékezik meg.