2006. december 6.

Karol Kuzmány, a néptanító

Karol Kuzmány
200 korona, Ag .900, 18 g, 34 mm, 2006.

Akár a szlovák Kazinczynak is nevezhetnénk Karol Kuzmányt, a 19. században élt pozsonyi evangélikus püspököt. A magyar kultúrtörténetben Kuzmány Károlyként számon tartott néptanítónak nagy érdemei vannak a szlovák nemzeti öntudat felébresztésében, így szinte magától értetődik, hogy születésének 200. évfordulója alkalmából északi szomszédjaink egy ezüstérmével tisztelegnek az emléke előtt. Kuzmány sokat tett a szlovák nemzet kulturális felvirágzásáért, többek között alapítója és haláláig alelnöke volt a Matica Slovenskának, a szlovákok mai napig is fennálló nemzeti művészeti és tudományos intézményének. Kuzmány Károly Bécsben egyetemi tanárként is működött, ahol hittudósként, költőként és népművelőként egyaránt nagy tiszteletnek örvendett. A 200 szlovák korona névértékű emlékpénz része a "Nagy európai személyiségek" című nemzetközi érmekollekciónak, ezt jelöli az ezüstpénz címletoldalán látható Euro Star-embléma.