2006. december 6.

Színezüst szerencsepénz

ezüst négylevelű lóhere
5 dollár, Ag .999, 1 uncia, 38,61 mm, 2006.

Palaunak sikerült kibocsátania a világ talán legkülönlegesebb érméjét: egy kis átlátszó műanyag lapkába zárva egy valódi négylevelű lóherét foglaltak ezüstpénzbe. A Fülöp-szigetektől 1000 km-re a Csendes-óceánban fekvő szigetköztársaság elsősorban turistaparadicsomként ismert, de ezzel a színezüst emlékpénzzel sikerült felhívnia magára a világ érmegyűjtőinek figyelmét. Az egész földkerekségen elterjedt lóherének általában három levele van, de ritkán előfordul ennél többlevelű változata is. A négylevelű lóhere annyira ritka, hogy a kelták hiedelemvilágától kezdve a mai napig a világ számos kultúrájában a jószerencse szimbóluma. Az érme címletoldalán a hagyományos palaui halászcsónak alatti fantáziarajzon az ország lírai hangzású mottója, az "Ahol a szivárvány véget ér" lett feltüntetve, míg a hátoldalon a valódi lóhere körül a tréfás "Jobb egy uncia szerencse, mint egy font arany" körirat olvasható.

Nagyhatalmi egyezményNagyhatalmi egyezmény