2006. december 6.

Nagy évfordulók, különleges érmék

Drezda, Kogge
10 euró, Ag .925, 18 g, 32,5 mm, 2006.

A balti-tengeri kikötővárosok kereskedelmi szövetsége megalapításának 650. évfordulója alkalmából a német pénzverés történetének első hajós emlékérméjét bocsátotta ki a német nemzeti bank. Az érmén egy kogge, a tipikus középkori német kereskedőhajó látható, melynek jellemzői a mély raktér és a kalózok elleni védelmet szolgáló orr- és tatbástyák voltak. A Städtehansét, vagyis az úgynevezett Hanza-szövetséget német kereskedővárosok hozták létre, hogy a kalózkodástól megvédjék a zavartalan áruszállítást. Később számos balti-tengeri kikötőváros is csatlakozott a szövetséghez, melyet ma a német történészek mintegy az egyesült Európa egyik korai elgondolásaként fognak fel. A második német ezüstérme-különlegességet Drezda város alapításának 800. évfordulója alkalmából bocsátották ki. Az aprólékos kidolgozású, szép érmén Drezda látképe jelenik meg. Az érme tervezője páratlan ötletességgel egy olyan nézőpontot választott, melyből nem csak az óváros legjellemzőbb épületei láthatók, hanem azok tükörképei is a város hangulatát meghatározó Elba folyón.

HúsvétHúsvét