2007. február 10.

Vulkán és meteorit

Vulkán és meteorit - sterlingezüst
5 dollár, Ag .925, 25 g, 38,61 mm, 2006.

Az emlékpénz-különlegességek kibocsátásáról ismertté vált csendes-óceáni szigetköztársaság, Palau újabb ritkaságokkal állt elő. A sterlingezüst érmepár első, vulkánt ábrázoló színezett darabjába egy igazi, Palauról származó vulkáni kőzetdarabkát foglaltak, míg a második emlékpénzbe egy valódi meteoritmorzsát zártak. A Palaui Köztársaság 241 szigetének mindegyike vulkanikus eredetű - erre utal az első emlékpénz egy aktív tűzhányót ábrázoló, színezett hátoldala. A második érme a világ egyik legnagyobb vasmeteoritjáról, a kínai Nantan-meteoritról emlékezik meg, mely az egyetlen olyan vasalapú "hullócsillag", melynek becsapódását emberek látták és feljegyezték. Az ezüstpénzen azt a pillanatot örökítették meg, amikor 1516-ban a kínai írásos források szerint a Nantan-meteor "darabjaira szétesve, fényesen mint a villám" a földre hullt. Az érme valódi különlegessége, hogy még a Nantan-meteorit egy eredeti, morzsányi darabkáját is magában foglalja!

Don Quijote megalkotójaDon Quijote megalkotója