2007. június 6.

Királyábrázolások a magyar pénzeken

ezüstdénár

Salamon (1063-1074) volt az első magyar uralkodó, akinek képe megjelent az általa kibocsátott érméken: ezüstdénárjainak egyik oldalán az ő egész alakos képmása, a másik oldalán egy országalma látható. A kezdetleges királyábrázolás és az érme nehezen kibetűzhető latin nyelvű körirata, a "SALOMON I. REX" jól mutatják a középkori pénzverés kezdetlegességét. Salamon után egyre gyakrabban jelentek meg királyábrázolások a magyar pénzeken. Az uralkodói portré már az ókori Rómában is tájékoztatásul szolgált az alattvalók számára a császár személyéről, tetteiről és rangjáról. Hogy II. Rákóczi Ferenc miért tiltatta meg az arcképével ellátott aranyforintok verését, azt máig homály fedi. Egyik feltételezés szerint a fejedelem nem érezte legitimnek, hogy portréja az érméken szerepeljen, mivel nem volt megkoronázva; mások szerint a mélyen vallásos Rákóczi alázatból, és a szabadságharc ügye iránti elhivatottságból rendelte el, hogy az általa kibocsátott pénzeken kizárólag magyar nemzeti jelképek szerepeljenek.

Nagyhatalmi egyezményNagyhatalmi egyezmény