2007. augusztus 6.

A BRIT BIRODALOM ÉVSZÁZADAIRÓL MESÉL - A világ legismertebb aranypénze, a sovereign

A sovereign elnevezésű aranypénz egyidős a Brit Birodalommal: VII. Henrik, a birodalom alapköveit lerakó király verette az elsőket 1489-ben, a legújabbakon II. Erzsébet portréja szerepel.

VII. Henrik sovereign-je

II. Erzsébet sovereign-je

A Brit Birodalom története a 16. században kezdődött, a nagy földrajzi felfedezések korában, amikor Portugália és Spanyolország mellett Anglia is belépett az újonnan felfedezett világrészek gyarmatosításáért folytatott harcokba. A birodalom a 19. század végén élte aranykorát, amikor a világ szárazföldjeinek és a Föld lakosságának egynegyede az uralma alá tarozott. Ezután már csak lefelé vihetett az út: a múlt század első felében, bár békés úton, de sorban vesztette el fontos gyarmatait, amikor Kanada, Ausztrália és Új-Zéland függetlenedtek a birodalomtól. A II. világháborúból győztesen került ki, 1947-ben mégis elveszítette addig megmaradt legnagyobb gyarmatát, Indiát, majd a '60-as, '70-es években önként vonult ki utolsó afrikai gyarmatairól is. Az elmúlt évtizedekben azonban a Brit Birodalom örökösének sikerült megerősödnie: az Egyesült Királyság ma az Európai Unió egyik vezető tagállama, gazdasági és kulturális tekintetben a világ egyik legfejlettebb országa.

Az első sovereign (ejtsd: szavörein) VII. Henrik uralkodása alatt készült. Az aranypénz a rajta látható egész alakos királyábrázolásról kapta a nevét, a sovereign szó jelentése ugyanis nem más, mint "uralkodó, fejedelem". A sovereign ezek után évszázadokon át a brit pénzrendszer alapját képezte. Érmeképében az első nagyobb változást I. Erzsébet hozta, aki a 16. század második felében tengeren túli felfedezéseket, gyarmatosításokat kezdeményezett, így téve igazán naggyá a Brit Birodalmat. Az ő sovereign-jén már nem egész alakos kép, hanem a később szokásossá vált uralkodói portré látható. Egy másik női uralkodó, Viktória királynő (1837-1901) korában játszódott le az ipari forradalom, amelynek következtében Britannia gazdasági világhatalommá vált és megháromszorozta gyarmatait. Viktória királynő hosszú uralkodása alatt több különféle sovereign látott napvilágot, még a gyarmatokon is vertek sovereign-eket saját érmeképpel. A mai sovereign-ek hátlapján látható Sárkányölő Szent György motívumot egy angol királyi alkalmazásban álló olasz vésnök, Benedetto Pistrucci tervezte még 1817-ben. Ez az immár hagyományossá vált érmekép látható a köztiszteletben álló 81 éves II. Erzsébet királynő legújabb sovereign-jein is.

Don Quijote megalkotójaDon Quijote megalkotója