2007. augusztus 6.

Ezüstbe foglalt magyar pénztörténet

A nemzeti témájú érmek és szép utánveretek kibocsátásáról ismert Érem Művészeti Intézet folytatja nagyszabású vállalkozását: hazánk ezeréves pénztörténetét bemutató sorozatában négy újabb magyar pénzritkaságot ábrázoló színezüst érmet hozott forgalomba.

A "Magyar Nemzet Pénzérméi" éremkollekciót a legapróbb részletekig eredethű régipénz-ábrázolás jellemzi, ezért a magyar nemzeti témákat megjelenítő, egyre népszerűbb nemesfém érmek kedvelői mellett a sorozat méltán számíthat a pénzérmék gyűjtőinek komoly érdeklődésére is. Mivel a kollekció minden darabja színezüstből készült, befektetésként is felmerülhet a gyűjtésük, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a sorozat érmeinek korlátozott a kibocsátási száma. Az Érem Művészeti Intézet (ÉMI) koncepciója szerint a sorozat érmei a Szent István által kibocsátott első magyar pénztől kezdve eredethűen ábrázolják a numizmatikai szempontból mérföldkőnek számító érméinket, valamint a történelmünk nagy eseményeihez kapcsolódó, ezért a gyűjtők szívéhez különösen közel álló régi pénzeket. Az előlapokon a bemutatott pénz azonosításához két történelmi évszám és egy körirat nyújt segítséget, míg az érmek hátoldalán "A MAGYAR NEMZET PÉNZÉRMÉI" felirat szerepel. A tükörveretű érmek átmérője 35 mm, a súlyuk 10,37 gramm.

A kollekció legújabb négy darabjának egyikén Károly Róbertnek, az Anjou-ház magyar ága megalapítójának garasa látható. Károly Róbert verette itáliai mintára az első értékálló magyar pénzeket, a híres aranyforintot, az ezüstdénárt, és a nápolyi mintára vert első magyar ezüstgarast. Az emlékérem előlapján ábrázolt garason jól látható az Anjouk liliomos és Árpád-sávos címerpajzsa, míg a hátoldalon a garas "KARVLVS DEI GRATIA", azaz "Károly, Isten kegyelméből [király]" köriratának tanulsága szerint a pénzen maga a király látható trónszéken ülve, jogarral és országalmával a kezében.

ezeréves pénztörténet

Károly Róbert fiától, Nagy Lajostól származik pénztörténetünk egyik legérdekesebb érméje, a "szerecsenfejes dénár". Ennek az a különlegessége, hogy nem a király arcképe látható rajta, hanem egy a kamaraispánjának, Szerecsen Jakabnak a címeréből származó szerecsenfej. Szerecsen Jakab - nevével ellentétben - nem afrikai, hanem olasz származású kereskedő volt, aki Nagy Lajos pécsi pénzverdéjét vezette. Az ÉMI által kibocsátott ezüstérem megjeleníti a dénár előlapját, melyen egy kettős kereszt látható a "REGIS HVUNGARIE", azaz "Magyarország királya" körirattal, míg a dénár hátoldalán a szerecsenfej vehető ki a "MONETA LODOVICI" körirattal, melynek jelentése "Lajos [király] pénze".

Történelmünk legsötétebb fejezetét, a mohácsi csatát is túlélte II. Lajos dénárja, melyet még az ország sorsát eldöntő ütközet évében is vertek. Ezt a dénárt idézi meg az ÉMI harmadik ezüstverete. II. Lajos dénárjának előlapján már a jellemzően magyar ábrázolás, a karján a kisded Jézust tartó Szűz Mária látható, míg a hátoldalon a királyi címer, továbbá a mohácsi csata évszámát - "1526" - is megjelenítő latin körirat, a "LUDOVICUS R VNGA" látható, amely magyarul annyit tesz: "Lajos, Magyarország királya".

Végül a magyar pénztörténet egy érdekes fejezetéről emlékezik meg az ÉMI negyedik újdonsága: az ezüstérem az 1919-es Tanácsköztársaság egyik 10 koronás érmetervét jeleníti meg. Bár a Kun Béla vezette kommunista kormány számos társadalmi reformba kezdett, a Tanácsköztársaság fennállásának 133 napja új pénz kibocsátására nem volt elegendő. A soha le nem vert 10 koronás előlapján az ókori Róma óta a hatalom jelképe, egy nyírfavesszőkbe kötözött bárd lett volna látható, míg a hátoldalán a bölcs előrelátást és a termékenységet jelképező magvető nő képe szerepelt volna.

Don Quijote megalkotójaDon Quijote megalkotója