2007. október 6.

Málta és Ciprus euró érméi

A brit koronától 1964-ben, illetve 1960-ban függetlenséget nyert Málta és Ciprus 2004-ben vált az Európai Unió tagjává, 2008. január 1-től pedig az eurót is bevezeti a két festői szépségű földközi-tengeri szigetország.

Málta euró érméi

A történészek mindig is megegyeztek abban, hogy Európa kulturális bölcsőjét a földközi-tengeri országok képezik. Olaszország, Görögország, Kréta szigete, Málta és Ciprus az európai civilizáció legősibb emlékeit őrzik. Máltán, ebben a szicíliai partoktól 100 kilométerre délre fekvő, három kis sziget alkotta országban található a világ legősibb, még az egyiptomi piramisoknál is régebbi építménye, az i. e. 3500 körül épült Ggantija templom. Történelme során Máltát mindig a legerősebb földközi-tengeri hatalom uralta: volt a rómaiaké, az araboké, majd 1530-ban a Máltai Lovagrendként ismertté vált johannita szerzetesek kezére került, akik évszázadokon át megvédték a szigetet az oszmán támadásokkal szemben. A jövőre forgalomba kerülő máltai 1 és 2 eurós érméken kizárólag a máltai kereszt lesz majd látható, amely a Máltai Szeretetszolgálat tevékenységségének köszönhetően az egész világon jól ismert jelképpé vált. A sárgaréz 10, 20 és 50 centesen egységesen a máltai címer kap majd helyet. A köztársaság címere az ország fehér-piros zászlóját jeleníti meg, amely felett a máltai erődítményekre utaló, bástyákból épített korona látható. A címerpajzsot a béke ősi jelképei, egy olajfaág és egy pálmaág fogják körül. A legkisebb címletű, vörösréz 1, 2 és 5 centesen egységesen egy ősi máltai építménynek, az évente európai turisták százezrei által megcsodált pogány Mnajdra templomnak könnyen felismerhető oltára lesz látható, amely a máltai civilizáció több ezer éves múltjára utal.

Ciprus euró érméi

Ciprus szintén az európai kultúra bölcsőjeként ismert: már i. e. 10 000 óta emberek lakják a Földközi-tengernek ezt a legkeletibb szigetét. Az évszázadok során görögök, perzsák, macedónok, bizánciak és törökök kezén volt a szép sziget, majd az Egyesült Királyságtól nyerte el a végleges függetlenségét 1960-ban. A ciprusi történelem egy viharos, sötét időszaka az 1974-es év, amikor összetűzések törtek ki a sziget görög és török lakossága között. A harcok során a török hadsereg megszállta a sziget északi harmadát. Azóta ugyan béke honol a szigeten, és Ciprus turistaparadicsommá vált, de megosztott államként került be az Európai Unióba. A ciprusi 1 és 2 eurós érmemotívuma a sziget egyik páratlan kulturális kincsét mutatja be, a ciprusi Pomos faluban talált, i. e. 3000-ből származó, emberalakot formázó szobrocskát. A ciprusiaknak, gondoljunk itt akár a halászatra, akár a kereskedelemre, mindig is a tenger volt az éltető elemük, ezért szebb szimbólum nem is kerülhetett volna a szigetország 10, 20 és 50 eurocent névértékű sárgaréz váltópénzeire, mint egy hagyományos ciprusi vitorlás hajó. Végül a vörösréz 1, 2 és 5 cent névértékű ciprusi érmékre a mediterrán szigetek egyik legjellegzetesebb őshonos állata, a muflon került.

Szamuráj hagyománySzamuráj hagyomány