2007. december 6.

50 éves a Római Szerződés

Fél évszázaddal ezelőtt, 1957-ben hat ország írta alá Rómában azt az egyezményt, amelyet ma az Európai Unió alapkövének tekintenek. A jeles esemény 50. évfordulójára szerte Európában összesen 6 emlékpénz és 14 jubileumi forgalmi pénz került kibocsátásra a 2007-es évben.

Római Szerződés néven jegyezték fel azt a két nemzetközi egyezményt, amelyet 1957. március 25-én írt alá Rómában hat nyugat-európai állam: Franciaország, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Németország és Olaszország létrehozták az Európai Gazdasági Közösséget és az Európai Atomenergia Közösséget. A ma is érvényben lévő szerződés értelmében az aláíró országok lehetővé tették egymás számára az áru, a tőke, a szolgáltatások és a munkaerő szabad áramlását, megállapodtak az atomenergia békés célú felhasználásában, továbbá közös energiapolitikát igyekeztek kialakítani. Később számos európai ország csatlakozott az egyezményhez melyet további tételekkel bővítettek. Ez volt a II. világháború utáni európai egyesülés első és legfontosabb lépése, ezért ma a történetírók a Római Szerződés aláírását az Európai Unió alapkőletételének tekintik - nem meglepő tehát, hogy számos európai ország emlékezett meg érmekibocsátással a római események 50. évfordulójáról.

Római Szerződés

Emlékpénzt bocsátott ki a jeles alkalomból az idén Spanyolország, Belgium, Németország, Olaszország, Románia és Ciprus - ezek közül a spanyol, a belga és az olasz érméken "Euro Star" embléma is szerepel (E betűvel körülölelt csillag), így ezek az emlékpénzek a "Nagy európai vívmányok" elnevezésű, országokon átívelő 2007-es európai érmekollekció részének is tekinthetők. Hazánk sem maradt ki az Európai Uniós ünnep fényét érmekibocsátással emelő országok közül: Magyarország egy 50 forintos jubileumi forgalmi érmével emlékezett meg a Római Szerződésről. Érdekes numizmatikai kezdeményezés volt a 2007-es évben a tizenhárom eurózóna-tagállam közös jubileumi forgalmi 2 eurósa is, amelyek mindegyikén azonos érmekép szerepelt, viszont a tagállamok a saját nyelvükön jelölték meg a kibocsátás alkalmát és az ország nevét.

A Római Szerződést a hat európai állam képviselői a Piazza del Campidogliót, azaz a Capitolium teret körülölelő három palota közül a központi épületben, a Palazzo Senatorióban, magyarul a Szenátusi Palotában írták alá, így az olasz emlékpénz címletoldalára a palota homlokzati képe került. Az olasz érme hátoldalán a reneszánsz polihisztor, Michelangelo tervezte Capitolium tér kőburkolatának virágra emlékeztető mintázata látható. Ezt a szimbólumot használta emlékpénzein Románia és Ciprus is, továbbá Magyarország a jubileumi forgalmi 50 forintoson, de ez szerepelt a tizenhárom eurózóna-tagállam közös érmeképű 2 eurós jubileumi forgalmi pénzén is. Spanyolország, Belgium és Németország más, európai témával kapcsolatosan kézenfekvő szimbólumokat, Európa-térképet és csillagokat használt fel érméihez, de a Római Szerződés eredeti szövegét rögzítő vaskos, nyitott könyv képe is megjelent majdnem minden emlékpénzen.