2008. február 3.

A költő és a virtuóz

Carducci, Toscanini

Tavaly volt száz, illetve ötven éve, hogy az olasz nemzet elveszítette két kimagasló művészét, az elmúlt év San Marino-i emlékpénz-kibocsátásain szereplő Giosué Carduccit (1835- 1907) és Arturo Toscaninit (1867-1957). Carducci klasszicista formájú verseit - amelyeken átüt a romantika, az életigenlés és a forradalmi hevület - 1906-ban Nobel-díjjal jutalmazták, Toscaninit pedig minden idők legvirtuózabb karmestereként tartják számon. A kibocsátások indokául azonban nemcsak az olasz nemzet két nagy szülöttének művészi érdemei szolgáltak, hanem politikai szerepvállalásuk is: Carducci Itália egyesítéséért szállt síkra, míg Toscanini a fasizmus egyik leghangosabb ellenzője volt. Ezért szerepel mindkét ezüstérme hátoldalán - Carduccinál az irodalomra utaló lúdtollak és tintásüvegek, Toscanininél pedig a zenére utaló kottavonalak és karmesteri pálca mellett - a "Libertas", azaz "Szabadság" felirat is.

10 euró, Ag .925, 22 g, 34 mm, 2007.
5 euró, Ag .925, 18 g, 32 mm, 2007.