2008. február 3.

Új befektetőérmék

Ausztrália 1986 óta forgalmazza a "Nugett", azaz "Aranyrög" néven ismertté vált befektetőérméket, amelyek a nevüket onnan kapták, hogy az első évek veretein egy aranyrög képe szerepelt. 1989 óta Ausztrália az ország jelképévé vált kengurut használja az arany befektetőérmék díszítőeleméül. A nagyobb súlyú vereteken minden évben ugyanaz a balra ugró vörös kenguru szerepel, míg a kisebb súlyú befektetési aranyakat korlátozott példányszámban, minden évben más kengurus érmeképpel bocsátják ki - így ezek numizmatikai többletértékkel is rendelkeznek. A 2008-as kisméretű arany befektetőérme- sorozaton egy magas fűben ugráló, kicsinyét hordozó kenguru látható - a kis kengurunak éppen csak a feje látszik ki az anyja erszényéből.
Az ausztrál ezüst befektetőérme, a "Kookaburra" is igen népszerű a világ érmegyűjtőinek körében. A kookaburra az ausztrálok egyik legkedvesebb madara, amelyet már az első telepesek is nagyra becsültek, mert észrevették, hogy ezek a madarak nemcsak rovarokkal táplálkoznak, de elpusztítják a farmerek számára ijesztő pókokat és kígyókat is. Az 1990 óta kibocsátott ezüst befektetőérmén minden évben más ábrázolásban jelenik meg az ausztrál madár, az idei vereteken egy üres pókháló mellett - bizonyára egy ausztrál farmer birtokhatárát jelölő - szögesdróton ül a kookaburra.
A tavalyi évben új motívumú verettel bővült az ausztrál ezüst befektetőérmék sora. Az új befektetési ezüst témája az egyik legkedvesebb ausztrál állat, a koala. A 2008-as "Koala" befektetőérmén egy faágon ülő, hátán az újszülöttjét hordozó koala látható; az állatok ábrázolása minden évben változni fog majd az új sorozaton. Mivel Ausztrália alkotmányos monarchia, az ausztrál befektetőérmék minden típusának hátoldalán II. Erzsébet királynőnek, az ország államfőjének arcképe szerepel.

"Nugett", Au .999, 1 kg, 10 uncia, 2 uncia, 1 uncia, 1/2 uncia, 1/4 uncia, 1/10 uncia,
1/20 uncia, 2008.
"Kookaburra", Ag .999, 1 kg, 10 uncia, 2 uncia, 1 uncia, 2008.
"Koala", Ag .999, 1 kg, 10 uncia, 1 uncia, 1/2 uncia, 2008.

Befektetőérmék
HúsvétHúsvét