2008. február 3.

Az MNB 2008-as emlékpénzei

Ferenczi Barnabás

Interjú Ferenczi Barnabással, a Magyar Nemzeti Bank Készpénzlogisztikai szakterületének vezetőjével

Hány darab, milyen témájú érmére számíthatnak a magyar gyűjtők 2008-ban?

Az idei emlékérme-kibocsátási programról már a múlt év tavaszán döntést hozott az MNB vezetősége. Az MNB 2008-ban folytatja a már korábban megkezdett emlékérme-sorozatokat. A sorozatok folytatásán túl, tekintettel arra, hogy a 2008-as esztendőt a kormány - Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából - emlékévvé nyilvánította, az MNB emlékérmét jelentet meg az évfordulóra.

2008-ban tehát a következő hat témában bocsát ki emlékérmét a jegybank: januárra Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából egy 2008-as emlékpénzek986 ezrelék finomságú aranyérmét készíttet az MNB. Az 50 000 forint névértékű érme súlya 10 g, átmérője 25 mm lesz. Szintén januárban, Teller Ede születésének 100. évfordulójára egy 5000 forint névértékű, 31,46 g súlyú és 38,61 mm átmérőjű sterlingezüst érmével folytatódik a "Híres magyar tudósok" sorozat. A Telefonhírmondó szolgálat beindításának 115. évfordulója alkalmából februárban a magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait bemutató érmesor is folytatódik az eddig megszokott szögletes réz-nikkel emlékpénzzel (14 g, 28,43x28,43 mm). Mivel a Magyar Nemzeti Bank 1984 óta minden nyári olimpia megrendezése kapcsán bocsátott ki emlékérmét, ezt a hagyományt most sem szakítja meg, így áprilisban a pekingi XXIX. nyári olimpiai játékok alkalmából egy 925-ös ezüst emlékpénz kerül kibocsátásra (31,46 g, 38,61 mm). Egy a Siklósi várat ábrázoló ezüst emlékpénzzel (Ag .925, 31,46 g, 38,61 mm) ez év júniusában a "Magyar várak" sorozat is folytatódik, míg a "Világörökségi helyszínek Magyarországon" érmesor egy a Tokaji történelmi borvidéknek szentelt 925-ös ezüstérmével bővül októberben (31,46 g, 38,61 mm). Ez utóbbi emlékpénz Euro-star logóval lesz ellátva, mert része az "Európa nemzetközi gyűjtőprogramnak", amelynek az "Európai Kulturális Örökség" az idei témája.

Növekednek-e a kibocsátási példányszámok, tekintettel arra, hogy a tapasztalat azt mutatja, az ötezres, vagy öt-ötezres (5 ezer BU és 5 ezer PP) példányszám nem elégíti ki a magyar gyűjtők igényeit?

A kibocsátási példányszámok meghatározásánál az MNB figyelembe veszi az egyes emlékérmék iránt várható keresletet. Ennek alapján már tavaly is emelkedtek a kibocsátási példányszámok. A Batthyány Lajos-emlékérme maximálisan verhető példányszáma például 20 ezer darabban lett meghatározva, a Szent Erzsébet-emlékérme verhető mennyisége pedig a korábban tervezett 8 ezer helyett 12 ezer darabban lett limitálva.

Lesz-e 2008-ban jubileumi forgalmi pénz, pl. folytatódik-e az 50 forintos jubileumi forgalmi érmék kibocsátási hagyománya?

Az idén nem tervezi az MNB forgalmi érme emlékváltozatának kibocsátását.