2008. február 3.

Eltűnő Afrika - SIERRA LEONE-I EZÜST EMLÉKPÉNZEK

afrikai sterlingezüst

A múlt század első felében az európai gyarmatosítók mohósága, az utóbbi évtizedekben pedig a bennszülött orvvadászok tudatlansága okozza Afrika állatainak pusztulását. Veszélyeztetett fajokat mutat be az évente kibocsátásra kerülő, Afrika élővilágát felvonultató Sierra Leone-i érmesor négy legújabb emlékpénze.

Kittenberger Kálmán, a nagy magyar Afrika-kutató, vagy Hemingway, a Nobel-díjas író és szenvedélyes vadász már a harmincas években megkongatták a vészharangot, és arra panaszkodtak, hogy a szavannán gépkocsikkal száguldozó, össze-vissza lövöldöző "úriemberek" miatt Afrika vadállománya a korábbihoz képest jelentősen megcsappant. Valóban, a 20. század első felében, gazdag amerikaiak és európaiak körében divat volt az "afrikai szafári", amelynek során lesből, távcsöves fegyverekkel, puskavégre kaptak néhányat a fekete kontinens nagyvadaiból. Bár a II. világháború, majd az afrikai gyarmatok függetlenedése és az ezek után kitörő polgárháborúk véget vetettek a vadászati célú szafari-turizmusnak, az állatállományt újabban egy másik veszély fenyegeti: a bennszülött vadorzók mértéktelen pusztítása. A közép-afrikai országokban élő szegények, akik megélhetési kényszerből orvvadászatra adják a fejüket, gyakran a kihalás szélére sodort állatokat pusztítanak el. Megrendelés a trófeákra pedig a világ minden olyan tájáról jön, ahol gazdag és rossz ízlésű emberek élnek. Az afrikai vadakat ugyanis a legelképesztőbb értelmetlenségek miatt ölik halomra: egyesek zebrabőrt szeretnének a kandallójuk elé, mások pedig egy gorilla markából készült hamutartóra vágynak. Afrika állatvilágának értelmetlen pusztítása ellen felemeli a szavát Sierra Leone kormánya is; 2007-es kibocsátású ezüst emlékpénzei négy újabb fajt mutatnak be a fekete kontinens veszélyeztetett állataiból.

A 10 Sierra Leone-i dollár névértékű ezüst érmesor első darabján egy afrikai elefánt látható. Az afrikai elefántot a hímállatok hatalmas agyarai miatt vadásszák, amelyből ékszerek és számos dísztárgy - dobozberakás, sakkfigurák, biliárdgolyók - készülnek. A szép bundája miatt pusztított gepárdot ábrázoló ezüstpénzen a háttérben Afrika legmagasabb hegye, a mindig hósapkás Kilimandzsáró látható. A világ leggyorsabb szárazföldi állata a zsákmány utáni vágta közben akár 110 km/órás sebességet is el tud érni. A lófélék családjába tartozó zebra valaha hatalmas csordákban legelészett a közép-afrikai Serengeti-fennsíkon és Dél-Afrikában, de a '70-es évek nyugati világán végigsöprő, visszatekintve furcsának ható zebrabunda-divat miatt számuk ma már csak néhány ezerre tehető. A Sierra Leone-i érmesor záró darabján látható orrszarvút az összes afrikai nagyvad közül a legostobább okból fenyegeti a kipusztulás veszélye: főleg a Távol-Keleten elterjedt babona szerint a rinocérosz szarvából készült reszelék gyógyírt jelent a férfiassági problémákra. Mértéktelen vadászata miatt orrszarvúkat ma már Afrika-szerte szinte kizárólag nemzeti parkokban lehet látni. A sterlingezüstből vert 28,28 g súlyú és 38,6 mm átmérőjű emlékpénzek hátoldalán a Sierra Leone-i címer szerepel, amelyben három oroszlán látható. Az ország a nevét - Sierra Leone, azaz "Oroszlános-hegység" - portugál felfedezőitől az állatok királyáról kapta; a sors iróniája, hogy az oroszlánok ma már a kis nyugat-afrikai köztársaság területén is kihalófélben vannak.