2008. április 3.

Olimpiai- és befektetőérmék

orosz arany

Oroszországnak is van már arany befektetőérméje: félmillió példányban verik az idén a Sárkányölő Szent György képével ellátott, 50 rubel névértékű színarany pénzeket. A harcos szenteknek a szláv népek között hagyományosan nagy a tisztelete, de közülük is Szent György a legkedveltebb, akit számos szláv család a védőszentjének is tart. Az orosz befektetőérme címletoldalán, akárcsak a legtöbb orosz emlékpénzen, a kétfejű címersas látható. A sportban erős oroszok hagyományosan az első öt ország közé jutnak az olimpiai éremrangsorban, így a pekingi nyári olimpiai játékok sem maradhattak emlékpénz-kibocsátás nélkül Oroszországban: a befektetőérmével megegyező paraméterű arany emlékpénzen a ritmikus sportgimnasztika egy szalagos gyakorlatát végző fiatal nő látható egy gyönyörű ugrás közben, míg az ezüst emlékpénzen a szinkronúszás egy jelenete látható. A kibocsátás évének kalligrafikus számjegyei és a keleties virágmotívumok már Kína hangulatát idézik.

50 rubel, Au .999, 7,78 g, 22,6 mm, 2008.
3 rubel, Ag .925, 1 uncia, 39 mm, 2008.

Golden Gate hídGolden Gate híd