2008. április 3.

Semmelweis, az anyák megmentője

Semmelweis Ignác

Világszerte a modern orvostudomány egyik legnagyobb úttörőjének tekintik napjainkban a budai születésű Semmelweis Ignácot (1818-1865). Bécsi munkásságának évei előtt tisztelegve Ausztria egy 50 euró névértékű aranyérmét bocsátott ki Semmelweis arcképével a címletoldalán. A hátoldalon Semmelweis egykori munkahelye, az Allgemeines Krankenhaus, azaz a közkórház, továbbá egy a magyar orvos korszakalkotó felfedezésére utaló kézmosási jelenet látható. Semmelweis a bécsi közkórházban jött rá, hogy az akkoriban anyák százainak életét követelő gyermekágyi láz okozója a higiénia hiánya: kollégái ugyanis a boncteremből kézmosás nélkül vonultak át a szülészetre a várandós asszonyokat megvizsgálni. Semmelweis, miután bevezette a klóros vízzel történő kézmosás szabályát, szinte nullára csökkentette a gyermekágyi halandóságot. Ekkor kezdődött szélmalomharca az orvostársadalommal: bár igazát a gyakorlat bizonyította, korának tudósai nem akarták elfogadni a felfedezését - a rendszeres kézmosás, a kórházi fertőtlenítés csak évtizedekkel a halála után vált általános gyakorlattá.

50 euró, Au .986, 10,14 g, 22 mm, 2008.