2008. április 3.

Puskás Tivadar és a telefonhírmondó

Puskás Tivadar

Korszakalkotó találmány volt a maga idejében Puskás Tivadar (1844-1893) telefonhírmondója. A fiatal Puskás mérnöki diplomájával a zsebében 1873-ban az Egyesült Államokba utazott, ahol műszaki érdeklődésére hallgatva Bell telefonkészülékét tanulmányozta. Akkoriban csak közvetlenül összekötött telefonokon lehetett beszélgetni; Puskásban csakhamar megszületett a telefonközpont ötlete. Találmányával Edisont kereste fel, aki rögtön munkatársává fogadta. 1878-ban már Puskás tervei alapján építették ki Bostonban a világ első telefonközpontját. Puskás meggazdagodva hazatért, és Budapesten létrehozta a telefonon hallgatható hangos újságot, a telefonhírmondót. Ez volt a rádióadás elődje: politikai, tőzsdei, sport- és szórakoztató híreket, valamint zenét szolgáltattak. A telefonhírmondó nagy siker lett: még 1930-ban is 8868 előfizetője volt. Csak 1943-ban szüntették meg, amikorra kiszorította a rádió. Az MNB a magyar mérnökök technikai újdonságait bemutató érmesorának legújabb darabjával állít emléket a nagy feltalálónak; az emlékpénzen maga Puskás Tivadar látható, amint éppen belehallgat egy ősi telefonkészülék kagylójába.

1000 Forint, Cu-Ni, 14 g, 28,43x28,43 mm, 2008.