2008. április 3.

Szlovákia euró érméi

Az egységes európai fizetőeszközt jövőre bevezetni tervező Szlovákiában a nyilvánosság széles körű bevonásával döntött az euró érmék nemzeti motívumairól a Szlovák Nemzeti Bank. Jól választott, könnyen felismerhető jelképek: a szlovák címer, a Pozsonyi vár és a Kriváò-hegycsúcs kerülnek majd északi szomszédunk euró érméire.

Szlovák eurók

A szlovák jegybank még 2004-ben hirdetett nyílt pályázatot az ország majdani euró érméi nemzeti oldalainak megtervezésére. A kiíró egyetlen feltétele az volt, hogy a művészek olyan motívumokat válasszanak, amelyek az Európai Unió minden lakosa számára könnyen felismerhetők és köthetők Szlovákiához. A felhívás páratlan visszhangra talált: 56 szlovák iparművész vett részt a megmérettetésen, akik összesen 658 tervrajzot készítettek a leendő euró érmékről. A beérkezett munkákból a következő évben, 2005-ben a Szlovák Nemzeti Bank szakembereiből és a legfontosabb szlovák tudományos, kulturális és művészeti intézmények küldötteiből álló bizottság választott ki tíz pályaművet, amelyeket a médiában mutattak be a közönségnek. A szlovák polgárok ezután telefonon adhatták le szavazataikat az euró-tervekre, amelyekből a három legtöbb szavazatot kapott pályamű került elfogadásra.

A legtöbb jelölést a nemzeti címer kapta, így az kerül majd a szlovák 1 és 2 eurós érmék hátoldalára. A szlovák címerben szereplő hármas halom és kettős kereszt Szlovákia történelmi múltjából merített szimbólumok, így magyar vonatkozásuk is van. Történelmi hagyományunk szerint a magyar címerben is szereplő hármas halom a valamikori Magyar Királyság északi határát képező három hegységet, a Tátrát, a Fátrát és a Mátrát szimbolizálják. A kettős kereszt bizánci keresztény jelkép, amelyet a szlovákok szerint a hittérítő Cirill és Metód vittek Szlovákiába még a kora középkorban, de sokkal valószínűbb, hogy magyar közvetítéssel került a szlovák heraldikába, hisz vidékünkön bizonyítottan III. Béla használta először címerpajzsán ezt a szimbólumot. A szlovák 1 és 2 eurós fémpénzeken a címer mögött sziklafal látható, mely Szlovákia erejét és állandóságát hivatott jelképezni.

Egy vitathatatlanul találó érmekép, a Pozsonyi vár jól felismerhető, aprólékosan kidolgozott látképe szerepel Szlovákia sárgaréz 50, 20 és 10 eurocentjén. Pozsonyban már a kora középkorban is föld- és fasáncokból épített vár állt, amely a honfoglalás után magyar kézre került. Ettől kezdve folyamatosan épült a kővár, amely szinte megszakítás nélkül magyar kézen volt egészen az I. világháború befejezéséig. A Pozsonyi vár jelentős szerepet játszott történelmünkben, itt született például IV. Béla húga, a magyar szentek közül legnagyobb tiszteletnek örvendő Árpád-házi Szent Erzsébet, a mohácsi csata után itt őrizték a Szent Koronát, de lakói voltak hosszabb-rövidebb ideig Mátyás király vagy Mária Terézia is. A Pozsonyi vár ma a Szlovák Nemzeti Múzeumnak ad otthont.

A Kriváò-hegycsúcs a szlovák nemzeti öntudatra ébredés jelképe, ezért került a szlovákok vörösréz 5, 2 és 1 eurocentjeinek hátoldalára. A Tátrában lévő 2495 méter magas Kriváò a nevét jellegzetes alakjáról kapta: szlovákul "krivý" ferdét jelent - a hegy valóban úgy néz ki, mintha balra dőlne. A Kriváò-csúcs nemzetközileg is kedvelt célpontja a turistáknak, így vélhetően sokan lesznek Közép-Európában, akik már az érmekép alapján felismerik a szlovák vörösréz eurocenteket. A szlovák euró fémpénzek külön érdekessége, hogy Körmöcbányán verik őket, és a nagy hagyományokkal rendelkező körmöcbányai pénzverő verdejele, az "MK" - azaz Mincovòa Kremnica - is szerepel majd minden érmén.

Ezüst vízilóEzüst víziló