2008. június 4.

Felfedezők és farmerek

Történelmi témákat jelenítenek meg Kanada legújabb emlékpénzei. Az ezüst egydolláros egy francia felfedező, Samuel de Champlain (1567-1635) emlékét örökíti meg, aki 1608-ban a Szent Lőrinc-folyó partján elsőként vert tábort, hogy prémkereskedésbe kezdjen az indiánokkal. A néhány kunyhó alkotta település az elmúlt 400 év alatt a félmillió lakosú Quebec városává nőtte ki magát. A 100 dolláros aranyérmén Simon Fraser (1776-1862) kanadai felfedező látható, amint társaival lehajózik a róla elnevezett folyón. Fraser brit társaságok megbízásából térképezte fel Kanadának a ma Brit-Kolumbia néven ismert nyugati területét. Egy ilyen expedíciója közben, kétszáz évvel ezelőtt hajózott le a vad sodrású, sziklás partok övezte Fraser-folyón, ami olyan nyaktörő vállalkozás volt, hogy Frasert ma is hősként tisztelik érte. A 200 dolláros aranyérmén egy lóval szántó földműves megkapóan élethű ábrázolása szerepel. Az ekeszarvra nehezedő ember és a lovak megdőlt, erőlködő alakja jól érzékeltetik, hogy az első telepesek milyen keményen megdolgoztak az életet jelentő búzáért Kanada történelmének hőskorában.

1 kanadai dollár, Ag .925, 25,2 g, 36,1 mm, 2008.;
100 kanadai dollár, Au .583, 12 g, 27 mm, 2008.
200 kanadai dollár, Au .916, 16 g, 29 mm, 2008.