2008. augusztus 4.

Mesés illúziók és drámai valóság

Don Quixote, Yamato

Palau 1994-ben nyerte el függetlenségét az Egyesült Államoktól, de hivatalos fizetőeszközül még mindig az amerikai dollárt használja. Az óceániai üdülőparadicsom most két újabb érmekülönlegességgel lepte meg a gyűjtőket.
A II. világháború egykor volt legnagyobb csatahajója, a japán Yamato látható a szögletes ezüstérmén. A 263 méter hosszú, 2780 fős legénységű csatahajó - ez már önmagában is elrettentő adat - 9 darab 46 cm kaliberű, tehát majdnem fél méteres csőátmérőjű ágyúval volt felszerelve. Az 1941-ben vízre bocsátott úszó erőd a Japán Haditengerészet zászlóshajója volt, de amikor 1945 áprilisában a japán vezérkar Okinawa szigetének védelmére 1000 hadihajó ellen öngyilkos akcióba küldte, az amerikaiak torpedókkal és repülőbombákkal elsüllyesztették.
Cervantes regényhőse, a szélmalmokkal harcoló Don Quijote látható a másik, ovális palaui ezüstpénzen. Az érmeképet Sandro del Prete svájci illuzionista képzőművész alkotta: ha sokáig merengünk az emlékpénz hátlapja felett, Don Quijote arcképéből kibontakozik előttünk a "gáncs nélküli lovagnak" és hűséges fegyverhordozójának, Sancho Panzának a felénk ügető alakja.

Don Quixote, 5 dollár, Ag .925, 25 g, 30x45 mm, 2008.
Yamato, 10 dollár, Ag .999, 2 uncia, 42x42 mm, 2008.