2008. augusztus 4.

Olimpiai láz

Olimpiai 2008

Ünnepi hangulatban várakozik a fél világ, a sportrajongók izgatottan számolják a napokat: augusztus 8-án kezdődik a nyári olimpia! Az esemény fontosságát jól érzékelteti, hogy az olimpiát tematizáló emlékpénzek sora megállás nélkül bővül; ezúttal Belgium és Portugália jelentkeztek egy-egy érmeújdonsággal. A belga ezüst- és aranyérme előlapján már az EU legfrisebb térképe látható Romániával és Bulgáriával, míg a hátlapokon a kis stilizált alakok olyan olimpiai sportágakat űznek, amelyekben Belgium győzelmekre számít. A portugál ezüstérme elő- és hátlapján az egész világot megmozgató olimpiai játékokat jelképezve a földgolyó kapott helyet, felette a portugál olimpiai válogatott jelvényével, de az érme gyűjtői szempontból inkább a szokatlan - két és fél eurós - névértéke miatt méltó a figyelemre.

10 euró, Ag .925, 18,75 g, 33 mm, 2008.; 25 euró, Au .999, 3,11 g, 18 mm, 2008.; 2,5 euró, Ag .925, 124 g, 28 mm, 2008.

Szamuráj hagyománySzamuráj hagyomány