2008. augusztus 4.

Asterix és Obelix emlékpénzeken

Asterix és Obelix képével három arany és négy ezüst emlékpénzt bocsátott ki a Francia Nemzeti Bank az elmúlt év során. Nem érdemtelenül, hisz Asterix, a gall hős és barátai az elmúlt évtizedekben legalább annyi dicsőséget hoztak Franciaországnak, mint a pezsgő vagy a bordeaux-i bor.

Asterix és Obelix

Fél évszázada látott napvilágot az első Asterix-történet, a Goscinny-Uderzo francia szerzőpáros világhírűvé lett képregénye. Ki ne ismerné Asterixet és Obelixet, a két gall harcost, akik a gyengék és az elesettek gyámolítása során Hispániától Egyiptomig különböző kalandokba keverednek Julius Caesar Római Birodalmában, hogy azután a sok humorral fűszerezett történetekben mindig felülkerekedjenek a rosszon?

Két zseni: Goscinny és Uderzo

Asterix és Obelix megalkotóinak élete kalandos sikertörténet, akárcsak hőseiké: René Goscinny (1926-1977), az Asterix forgatókönyvírója ukrán anyától és lengyel apától született Párizsban. Szülei kivándoroltak Argentínába, így Goscinny Buenos Airesben nőtt fel. Az Egyesült Államokban töltötte ifjú éveit, ahol szabadúszó rajzoló volt. Az '50-es években hazatért Franciaországba, ahol életre szóló barátságot kötött Alberto Uderzóval (1927-), az olasz származású, francia születésű önképző és színvak (!) képregényrajzolóval. Ifjúsági magazinok számára dolgoztak együtt, mígnem 1959-ben a Luxemburgi Rádió által indított Pilote hetilapban megjelent a felnőtt közönséget megcélzó első Asterix-képregényük. A szőke bajuszú, kistermetű de bátor, eszes és huncut mosolyú gall hőst azonnal szívébe zárta a közönség, a világsiker robbanásszerű volt. A színes Asterix-képregények 1961-től már önálló füzetekként jelentek meg. Bár Goscinny 1977-ben elhunyt, barátja iránti tiszteletből a címlapokon az ő nevét is feltüntetve Uderzo egyedül írta és rajzolta tovább a képregényeket, így máig több mint 30 Asterix-történet látott napvilágot. A világ szinte minden nyelvére lefordított képregények hozta dicsőségért Uderzót 1989-ben a Becsületrend lovagjává ütötték.

"Gallfalva" lakói érméken
Az 1/4, 1/2 és 1 uncia súlyú, 10, 20 és 50 euró névértékű aranypénzek és a 2/3 uncia súlyú, 1,5 euró névértékű, illetve az 5 uncia súlyú, 20 euró névértékű ezüstpénzek hátlapjain olyan jelenetek láthatók, amelyeket mosolyogva ismernek fel az Asterix-képregényekért rajongó olvasók. Caesar Kr. e. 51-ben leigázta a teljes Galliát, kivéve - itt kezdődik Goscinny és Uderzo megkapó meséje - egy kis falucskát a normandiai tengerparton, amely római helyőrségekkel körülvéve sem hódol be Julius Caesarnak, sőt, rendszeresen tönkreveri Caesar légióit. A titok nyitja a varázsitalban rejlik, melyet a falu druidája, Panoramix kotyvaszt titkos recept alapján, és amelytől a gallok ereje megszázszorozódik. Az érmék egységes címletoldalán is a "bájital" hatása látható: Asterix akkorát húz be egy legionáriusnak, hogy az kirepül a bőrszandáljából. Egyedül Obelixnek nem kell innia a csodaszerből, mert ő csecsemőkorában belepottyant a varázsitalos kondérba. Így egyedül is a magasba tudja emelni Pókpocakfixet, a törzsfőnököt, akit pajzson hordoznának, ha nem esne le róla olyan gyakran. A gallok kedvenc eledele a vaddisznósült, és nagy lakomákon ünneplik meg Asterix és Obelix hazatérését egy-egy kalandos útról. Ilyenkor Nyekergixet, a bárdot rendszerint betömött szájjal fellógatják egy fára, hogy kornyikálásával ne zavarja az ünnepséget. Goscinny és Uderzo képregényeikben páratlan öniróniával kezelték a franciaságot, ugyanakkor példamutató hazafiassággal is: a gallok, akárcsak a mai franciák, bátrak, szabadságszeretők, de imádják a perpatvart és a dínomdánomot. Bár mindent elsöprő humorral figurázták ki a többi európai népet is, vicceik soha nem voltak sértők, és mindig kiemelték egy-egy nemzet legnagyszerűbb tulajdonságait is.

Golden Gate hídGolden Gate híd