2008. október 4.

Tutankhamon kincsei

Tutankhamon

Szomália, az "Afrika keleti szarván" elterülő ország Tutankhamon mesés kincseit vonultatja fel ezeken a festett, színarany érméken. Bár a történészek szerint nem volt jelentős uralkodó, Tutankhamon mégis a világ legismertebb fáraója lett. Ez annak köszönhető, hogy az 1922-ben meglelt végső nyughelye az egyetlen érintetlenül megmaradt fáraósír volt a világon: a szomáli emlékpénzeken látható páratlan kincsek, a fáraó arany halotti maszkja, Egyiptom egykori fővárosa, Memphisz főistenének, Ptahnak és a sólyomfejű istennek, Horusnak az aranyszobrai, egy skarabeus-bogaras nyaklánc és az Udjatnak is nevezett sólyomfejű isten varázsszemének ábrázolása kerültek elő Tutankhamon sírjából. A köré szőtt legendát csak fokozta, hogy a 19 évesen elhunyt fáraó talán összeesküvés áldozata lett - ám a néhány évvel ezelőtti vizsgálatok bebizonyították, hogy halálát egy balesetben szerzett combnyaktörés, illetve ennek komplikációi okozták.

5x250 shilling, Au .999, 25 g, 38,6 mm, 2008.

Don Quijote megalkotójaDon Quijote megalkotója